Ingegroeide nagel

Wat te doen bij :

• Bij ingegroeide nagels
• Likdoorns
• Kloven

Ingegroeide nagel
Een ingegroeide nagel kan erg pijnlijk zijn. Vooral de druk in de schoenen, maar ook het beddengoed kan al als pijnlijk worden ervaren.
Doordat je met dit probleem nu niet terecht kunt bij de pedicure, zal ik een paar tips geven om je door deze tijd heen te loodsen.
Wat we natuurlijk willen voorkomen is een ontsteking van de ingegroeide nagel, dit kun je doen door de druk onder de ingegroeide nagel te verlichten, door de nagel iets omhoog te duwen. Dit kun je doen met een watje. Rol het watje iets op en steek dit onder de nagel, dit zorgt ervoor dat de nagel niet in de huid prikt.

Een andere mogelijkheid is met leukoplast de nagelwal naar beneden te trekken. Je krijgt dan het omgekeerde, je duwt de huid naar beneden i.p.v. dat je de nagel omhoog drukt.

Een derde optie is een klein driehoekje wegknippen in het midden van de nagel. Doordat te doen wordt de druk aan de zijkanten ontlast. Met een vijl kun je de scherpe randjes glad vijlen.

Likdoorns
Likdoorns kunnen erg pijnlijk zijn. Ze worden veroorzaakt door druk en of wrijving.

Als de druk of wrijving aanhoudt, kan het eelt een likdoorn vormen met een harde pit die erg pijnlijk kan zijn. Likdoorns komen meestal voor boven op de tenen of aan de buitenkant van de kleine teen. Dat zijn meestal de plekken waar de meeste druk is in de schoenen. Daarom is het erg belangrijk om goed passende schoenen te dragen. Een likdoorn kan ook voorkomen tussen de tenen, dit noemen we een weke likdoorn.

Het is moeilijk om een likdoorn zelf te verwijderen. Wel zijn er middelen om de druk te verminderen. Door het nemen van een voetbad wordt de harde eeltlaag zacht en kun je met een vijl of pluimsteen voorzichtig een laagje eelt verwijderen. Ook zijn er druk ontlastende middelen te koop, waarmee je de druk in de schoenen kunt verminderen.

 

 

Eelt en kloven
Kloven ontstaan door een combinatie van extreem droge huid en eelt. De verdikte eelt dat meestal rond de hiel zit gaat dan barsten. Dit kan erg pijnlijk zijn.

Een advies is dan ook om je voeten geregeld te scrubben en met een voetvijl of pluimsteen voorzichtig wat eelt te verwijderen. Gebruik een goede vocht inbrengende voeten crème.

Ik hoop dat ik u hier mee op weg kan helpen en hoop dat deze situatie gauw voorbij is en ik u weer welkom kan heten in mijn praktijk.
Tot dan en mocht u toch nog vragen hebben dan kunt u mij altijd bellen of mailen.
Blijf gezond en hopelijk tot gauw.
Uw pedicure  Lisette Lunneker.