Diabetes en voetproblemen

Bij mensen met diabetes raken bloedvaatjes en zenuwen beschadigd. Hierdoor ontstaat neuropathie en angiopathie. Neuropathie betekent dat door beschadiging van de zenuwen minder gevoel kan worden waargenomen. Het gevolg hiervan is dat wondjes en drukplekken minder snel worden opgemerkt en ook de genezing hiervan lang duurt. Ook kun je anders gaan lopen door minder gevoel in de voeten. Dit kan weer leiden tot vervorming van de voeten en drukplekken veroorzaken. Onder een eeltplek kunnen zonder dat het gemerkt wordt ontstekingen ontstaan.

Bij angiopathie is er bij diabetes patiënten sprake van een verslechterende doorbloeding in de voeten. Klachten uiten zich bij een verkorte loopafstand door kramp in de kuiten ( etalage benen ). Ook de blauwpaarse verkleuring van de tenen en/of koude voeten zijn typische kenmerken. Wanneer er een wondje ontstaat, geneest dit door de slechte doorbloeding moeizaam.

Regelmatige controle is dus erg belangrijk, niet alleen door een arts of diabetes verpleegkundige maar ook door u zelf.

Wat merk je van een diabetische voet?

  • Koude voeten.
  • Tintelende voeten en pijnscheuten.
  • Minder gevoel in de voeten.
  • Moeilijk genezende wondjes.
  • Verkleuringen van tenen en voeten

Hoe voorkomt u voetproblemen;

Het is raadzaam om uw voeten regelmatig te laten verzorgen door een medisch pedicure, ook wanneer u geen voetproblemen heeft. Het voorkomen van voetklachten is één van de belangrijkste taken. Naast voetbehandelingen heb ik ook een signalerende functie. Zo nodig kan ik u adviseren om contact op te nemen met de huisarts. En als u binnen het zorgprofiel valt is er een zeer nauwe samenwerking met de podotherapeuten van Wender en Wouda.

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN!

Adviezen;

  • Controleer dagelijks uw voeten op eventuele wondjes, huidbeschadigingen of drukplekken.
  • Draag schoeisel met de juiste pasvorm, in de loop van een mensenleven zakt de voet door. Hierdoor wordt de voet langer en breder. De meeste wondjes ontstaan ter hoogte van de teenpartij. Veelal door het dragen van schoenen met te weinig teenruimte.
  • Loop nooit op blote voeten.
  • Plaats nooit uw voeten tegen een kachel of kruik. Doordat u een verminderd gevoel in de voeten heeft, bestaat de kans dat u zich brandt.
  • Beweeg regelmatig om de bloeddoorstroming te bevorderen.

Vergoedingen;

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding hebt u een zorgprofiel nodig. Dit moet beoordeeld worden door een Praktijkondersteuner of diabetes verpleegkundige. Deze zullen u doorsturen naar een podotherapeut. De podotherapeut besluit uiteindelijk in welk zorgprofiel ( simm classificatie ) u valt en of u in aanmerking komt voor een vergoeding.

Let er wel op dat alleen een beoordeling van een praktijk ondersteuner of diabetes verpleegkundige niet voldoende is.

De vergoedingen lopen via een podotherapeut en van hun krijg ik de opdracht voor een behandeling. De kosten kan ik dan uiteindelijk bij de podotherapeut declareren. Hiervoor moet een medisch pedicure een contract afsluiten met een podotherapeut.

Deze contracten heb ik afgesloten met Podocentrum Wender en Wouda.

t

Maak vandaag nog een afspraak

Maak een afspraak