Slippers; Ja of Nee ?

Jaaaaa de zomer komt eraan, de temperatuur stijgt, de zon schijnt, de terrasjes vol en bij een heleboel mensen komen de slippers weer uit de kast. Ook de vraag of een slipper wel verstandig is te dragen krijg ik steeds vaker te horen. Het antwoord hierop is heel simpel: NEE!

WAAROM ZIJN SLIPPERS ZO SLECHT?
Omdat een slipper alleen bij je tenen om je voet heen zit ga je je tenen aanspannen om de slipper aan je voet te houden waardoor je je spieren aanspant (je gaat klauwen met je tenen). Mede hierdoor ga je kortere stappen zetten en wikkel je niet helemaal meer af.
Ook zie je veel mensen naast de slipper lopen bij de hak, omdat hier helemaal geen steun zit zakt men er als het ware af. Kijk maar eens goed om je heen deze zomer er lopen heel veel mensen niet helemaal op hun slipper.

MIJN SLIPPER HEEFT EEN GOED VOETBED, DAN KAN HET TOCH WEL?
Een slipper mist nu eenmaal een aantal pasvormaspecten die een schoen heeft. Bij het lopen op slippers hoor je het onmiskenbare flip flop geluid, dit komt omdat de slipper nog op de grond staat als de hiel al omhoog is, om vervolgens later pas tegen de hak aan te komen. Omdat de slipper op de grond blijft staan heeft dat voetbed dus ook niet zoveel nut meer.

Gekneusde, gebroken of teentjes die zo hard gestoten zijn dat ze uit de kom zijn komen ook vaker voor bij slipper lopers, omdat de tenen helemaal niet beschermt zijn zoals i schoenen met open neuzen vaak wel het geval is, door een opstaand randje.
Slippers met een voetbed zullen tijdens het gaan en staan meer steun geven dan een platte slipper, zodat men minder snel van de slipper glijdt, maar je moet nog steeds je slipper aan je voeten houden en dus moet je, je spieren in je voet extra aanspannen.

Bij klachten die kunnen ontstaan hebben we het over klachten aan de kuit en hak, maar ook het scheenbeen en de tenen horen in dit rijtje thuis. Waarvan de peesplaat ontsteking onder de voet (ook wel hielspoor genoemd) het meest voorkomt.

HELEMAAL GEEN SLIPPERS?
Heel verstandig schoeisel is een slipper dus niet, maar als u bij het zwembad of aan het strand ligt is het toch wel lekker en makkelijk. Het dragen van een slippertje af en toe kan ook geen klachten veroorzaken als u maar genoeg afwisselt met een goede stevige schoen.

U kunt bij verschillende podologie praktijken slippers aan laten meten, omdat deze helemaal op maat gemaakt zijn voor uw voet zult u minder moeite moeten doen om de slipper aan de voeten te houden. Tevens kunnen hier wat van de ondersteunende elementen die u in uw therapiezolen heeft zitten gemaakt worden, waardoor u op deze slipper wat meer ondersteuning heeft. Het blijft desalniettemin wel belangrijk met regelmaat stevige schoenen te dragen, zeker als u gaat wandelen, of actiever gaat belasten.

Benieuwd wat voor een slipper het beste voor u is kijk dan op Podozorg Nederland en kijk naar een praktijk bij u in de buurt. (deze blog is geschreven door Nicole Drenth van Podozorg Nederland)

Mocht u hier nog vragen over hebben dan kunt u natuurlijk altijd contact met mij opnemen, dit kan via bellen of u stuurt mij een bericht via de website.